Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi a mediáció?

2008.06.02

A konfliktust sokféleképpen meghatározhatjuk, attól függően, hogy milyen aspektusokat helyezünk előtérbe. A lényege azonban mindenképpen egy eltérés, ami többnyire két fél nézete, véleménye között áll fenn, de belső konfliktus is létezik, amely két gondolati tartalom, vagy "értelem és érzelem" között feszül. A mediáció két ember, vagy szervezet konfliktusa esetén hívható segítségül.

Miért jobb a mediáció, mint a per?

Per esetén harmadik személy dönt valamelyik vitában álló fél javára a másik ellenében. Egy per évekig is elhúzódhat, és az egyik fél vesztesként kerül ki belőle. A vesztes úgy érzi, hogy nem értették meg, önbecsülése sérülhet.

A mediáció során a felek maguk döntenek a probléma megoldásáról. A mediátor segíti őket abban, hogy mindegyikük azonos módon és mértékben kerüljön meghallgatásra, mindegyiküknek azonos esélyt biztosít a megoldás kialakítására, egyik fél sem élvez előnyt, vagy szenved hátrányt. A mediáció célja, a per győztes-vesztes kimenetelével szemben a győztes-győztes felállás. Ez évekig tartó eljárás helyett néhány ülés keretében történik.

Egy további lényeges különbség, hogy a per az egyik fél számára kényszer, míg a mediációban a felek önkéntesen vesznek részt.

A mediáció nem törekszik a résztvevők kibékítésére. Az eljárás tárgya a fennálló probléma mindegyik fél számára megfelelő megoldása a felek megfelelő kommunikációjának biztosításával.

 

További információ: http://www.faro.eoldal.hu/

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.